Nationale helligdage i Tyrkiet

Her kan du læse om de forskellige nationale helligdage, som der er i Tyrkiet.

1. januar nytårsdag:
Nytårsdag i Tyrkiet starter med fyrværkeri til midnat, som det gør i mange andre lande. Festlighederne varer normalt indtil daggry og mange mennesker bruger fridagen den 1. januar, til at slappe af og besøge venner og familie. Nytårsdag er en helligdag, og er generelt en stille dag i Tyrkiet. Alle administrations-kontorer, skoler og postkontorer, såvel som de fleste virksomheder er lukket på denne dag. Offentlig transport kan køre mindre hyppigt end normalt, fordi færre mennesker har brug for at rejse på denne dag. De større veje kan være overfyldte i den sene eftermiddag, fordi mange mennesker vender hjem fra besøg hos familien eller venner.

23. april nationale børnedag:
Dagen hvor den første åbning af Tyrkiets Parlament i Ankara i 1920 bliver fejret. Denne nationale feriedag er dedikeret til børnene. Tyrkiske skolebørn tager pladser i Parlamentet på dagen for symbolsk at regere landet. De vælger en præsident, som derefter behandler landet på landsdækkende tv. Børnenes dag finder sted i hele Tyrkiet. Offentlige kontorer, skoler og de fleste virksomheder er lukket på denne dag. Offentlige transportveje kan variere i tilfælde af gadeteater.

1. maj er arbejdernes kampdag:
Arbejdernes Kampdag er en årlig feriedag, for at fejre de økonomiske og sociale forbedringer for arbejderne.

19. maj Mindehøjtidelighed for Atatürk:
Denne dag bliver brugt som ungdom og sports dag. Dagen bruges til at mindes begyndelsen af den nationale befrielsesbevægelse. 19 maj 1919 er dagen hvor Mustafa Kemal Atatürk, senere Mustafa Kemal, som blev den første præsident for et uafhængigt Tyrkiet, gik i land på hovedhalvøen i Tyrkiet, for at lede befrielsen. Dagen er dedikeret til ungdom.

30. august fejres den tyrkiske uafhængighedskrig:
Den 30. august fejres sejren ved det sidste slag i Dumlupýnar, som afsluttede den tyrkiske uafhængighedskrig i 1922. Tyrkiske flag pryder butikker , offentlige kontorer og folks huse på denne dag. Administrations bygninger og skoler er lukket på denne dag. Arbejdstagere i private virksomheder kan have en fridag eller arbejde indtil middag. De fleste store supermarkeder og butikker holder åbent. Offentlig transport kan variere i tilfælde af gade parader.

29. oktober Republikkens dag:
Mange mennesker i Tyrkiet fejrer Republikkens Dag den 29. oktober ved at deltage i forestillinger og deltage i traditionelle optog med flag og musikalske bands. Den Tyrkiske Republik blev grundlagt af Mustafa Kemal Atatürk som proklamerede republikkens dag som Tyrkiets vigtigste ferie.
Mange mennesker lægger også kranse på Atatürks monumenter eller besøger Atatürks mausoleum i landets hovedstad, Ankara. Om aftenen den 29. oktober har mange byer traditionelle optog med flag og musikalske bands til at fejre republikkens dag i Tyrkiet. Dagen ender som regel med fyrværkeri, som begynder efter mørkets frembrud.
Offentlige administrationsbygninger, skoler, posthuse og mange små virksomheder, er som regel lukket på denne dag. Tidsplaner for offentlig transport kan variere denne dag. den 28. oktober fra om eftermiddagen, er også en officiel helligdag.